Online presenteren, hoe doe ik dat?

Deel

Oh nee, je moet online presenteren! 

Dat is toch even iets anders dan presenteren in het klaslokaal. In dit artikel kun je tips lezen om van jouw online presentatie een succes te maken.

In een online omgeving is de communicatie toch iets anders dan in het klaslokaal. Online is het lastiger om te praten met het publiek en bij sommige evenementen is dit niet eens mogelijk. Daarnaast zie je je publiek nauwelijks tijdens een online presentatie, omdat je scherm vol staat met je gemaakte slides. Tijdens de presentatie is het dus lastig om interactie te hebben met je publiek zoals je dat in het klaslokaal zou hebben. Toch zijn er manieren om een online presentatie net zo interactief en interessant te maken als je zou doen in een offline omgeving. Maar hoe?

De presentatie

Je start met de voorbereidingen van de presentatie. Vragen die je jezelf daarbij stelt zijn: “Waar ga ik het over hebben?”, “Hoe ga ik dit weergeven?” en “Welk medium ga ik gebruiken om te presenteren?”. Bekijk ook onze tips voor het voorbereiden van je presentatie.

Tijdens deze voorbereidingen moet je al rekening houden met het feit dat je presentatie online plaatsvindt daarom vind je hieronder wat tips die je kunt gebruiken.

Tip 1 
Zet niet te veel tekst op je slides. Online kijken leent zich mooi voor het gebruik van een tablet of telefoon, wanneer een computer niet bij de hand is. Dit zijn kleine schermen en slides met veel tekst zijn dan moeilijk te lezen. Gebruik ook een iets groter lettertype dan je normaal zou doen. 

Tip 2
Maak goed gebruik van beeldmateriaal zoals foto’s, pictogrammen of plaatjes. Deze zijn op alle schermen goed te zien en vaak zeggen ze meer dan duizend woorden.

Tip 3
Zoek de interactie met je publiek. Zoals je vast zelf wel gemerkt hebt, is het vaak lastig om gefocust en gemotiveerd te blijven tijdens een online les of presentatie. Wanneer je interactie met het publiek inbouwt zal het publiek gemotiveerder zijn om te blijven luisteren. Deze interactie kun je op veel verschillende manieren inbouwen. Zo kun je gebruik maken van een Kahootquiz, polls of breakout sessies waar deelnemers hun meningen met elkaar kunnen delen of hun kennis kunnen testen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om na een paar slides te vragen of de deelnemers al vragen hebben. Zo vang je urgente vragen gelijk op en heb je ook gelijk contact met je publiek. 

Het technische gedeelte

Bij het online presenteren heb je te maken met de techniek van het programma dat je hiervoor gebruikt. Ook hier moet je enige voorbereidingen voor treffen. 

Tip 4
Oefen vooraf! Zorg ervoor dat je bekend bent met het platform dat je gaat gebruiken. Het is handig als je weet hoe je de presentatie moet delen of waar jij je microfoon kan dempen wanneer dat nodig is.

Tip 5
Maak duidelijke afspraken met de deelnemers in de groep. Bijvoorbeeld over het dempen van de microfoon of het aan en uitschakelen van de camera. Dit is vooral van belang bij het stellen van vragen. Dit kun je namelijk op verschillende manieren doen. Vragen worden in de chat gesteld. Zorg er dan voor dat iemand voor jou de vragen bijhoud en ze voorleest als jij zegt dat je vragen wil beantwoorden.  Laat deelnemers een ‘hand opsteken’. Dit is een functie die sommige platformen bezitten, zoals Teams en Zoom. Deelnemers kunnen dan op de knop ‘hand opsteken’ drukken. Jij kunt zien wie zijn/haar hand opsteekt en die persoon vragen om de vraag te stellen. 

Tip 6 
Test vooraf of je geluid werkt en of de presentatie niet vastloopt bij het delen. Met deze test kun je ook snel even kijken wat er in je achtergrond allemaal te zien is. Misschien moet je toch nog even opruimen of toch op een ander plekje in de kamer gaan zitten.

Het online presenteren

En dan je hebt je presentatie af, alle technische details besproken en voorbereid. Dus tijd voor de presentatie! 

Tip 7
Sluit al de schermen op je computer af die je niet nodig hebt tijdens de presentatie. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat jij afgeleid raakt of dat de presentatie vast gaat lopen.

Tip 8 
Zorg voor een werkende microfoon zodat iedereen jou goed kan verstaan. Het kan helpen om een losse microfoon of hoofdtelefoon met microfoon te gebruiken. 

Tip 9
Let ook op je achtergrond. Het leidt erg af als je publiek een deur in de achtergrond ziet waar mensen in en uit lopen. Let er ook op dat je niet teveel tegenlicht hebt. Je gezicht kan donker en niet goed zichtbaar worden als je voor een licht raam gaat staan.

Tip 10
Jij kunt je publiek niet zien, wat het lastig maakt om in het ritme van het publiek je presentatie te geven. Houd daarom je eigen ritme aan, maar ga zeker niet te snel. Je publiek heeft wel tijd nodig om de tekst op je slides te lezen en de informatie te kunnen verwerken.

Hopelijk kun jij met deze tips een goede inspirerende online presentatie neerzetten. Veel succes!

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!