Pluk de vruchten van jouw kamerplant

Deel

Planten nemen koolstofdioxide op en stoten zuurstof uit, geven je kamer een vrolijk tintje en sommige zijn zelfs lekker om te eten. Maar naast deze voor de hand liggende eigenschappen zijn planten nuttiger dan je denkt. 

In haar boekje ‘The healing power of plants’, beschrijft Fran Bailey talloze voorbeelden van de mogelijke gezondheidsvoordelen van planten. Volgens Bailey helpen bepaalde planten bij onder andere het reduceren van stress, een goede nachtrust, het stimuleren van focus én ontspanning.

In tijden van corona kan iedereen wel wat extra ontspanning gebruiken. Iedere plant heeft zijn specifieke voordelen. Niet alleen de plant zelf, maar ook het zorgen voor een plant kan een positieve invloed hebben op de mentale gesteldheid.

In dit artikel wordt uitgelegd welke planten kunnen helpen bij verschillende problemen en hoe dat werkt. Omdat sommige planten meerdere bekende namen hebben, wordt voor de duidelijkheid eerst de Latijnse naam van de plant genoemd. Daarna volgt één bekende naam van de plant.

Ontspanning
Op de juiste plek geven planten een rustgevende sfeer aan een kamer. De groene kleur, die je vaak onbewust associeert met de natuur, helpt een kalm en ontspannen gevoel te stimuleren.

Medinilla magnifica // Trosbloem 

De trosbloem is een mooie plant met donkergroene bladeren en roze bloemen. Van origine is dit een tropische plant die profiteert van het dagelijks sproeien met water. Het focussen op de simpele taak van het bevochtigen van de blaadjes helpt de geest te kalmeren na een hectische dag.

Philodendron scandens // Philodendron

De philodendron is een klimplant met mooie groene bladeren in de vorm van een hart. Je kunt de plant hoog op de hoek van een kast neerzetten zodat de bladeren naar beneden vallen. Of je kunt de plant via een rekje naar boven laten klimmen. Door de snelle groei creeër je al snel een jungle effect, wat de kamer een relaxte sfeer geeft. 

Goede nachtrust
Sommige planten produceren voornamelijk ’s nachts zuurstof in plaats van overdag. Een overvloed aan zuurstof in een kamer heeft een kalmerend effect en kan helpen met slapeloosheid. Ook zijn sommige planten in staat vervuilingen (zoals schimmels en bacteriën) die de slaap verstoren uit de lucht te filteren. Als laatst zorgt de geur van een plant voor het induceren van een goede nachtrust.

Dypsis lutescens // Goudpalm 

Deze palm kan groeien tot wel twee meter hoog en staat bekend als de beste plant voor een goede nachtrust. Naast de rijke productie van zuurstof in de nacht, filtert de goudpalm ook schadelijke stoffen, zoals formaldehyde, uit te lucht. 

Gardenia jasminoides // Kaapse Jasmijn 

Deze mooie donkergroene plant met witte bloemen is lastig om voor te zorgen en wordt gekenmerkt door zijn sterke geur. De bedwelmende geur van de Kaapse Jasmijn staat erom bekend dat het effectief bijdraagt aan een diepe en rustige slaap. 

Verminderen van stress en angst
Door school of werk besteden we veel van onze tijd binnen, in kale kamers met artificieel licht. Deze onnatuurlijke omgeving verhoogt vaak het gevoel van stress en angst. Maar de potgrond van planten, wanneer goed verzorgd, zit vol met microben. Deze microscopische organismen werken als natuurlijke antidepressiva door stimulatie van het ‘gelukshormoon’ serotinine. Ook zijn er planten die bijna de hele dag zuurstof produceren, dat helpt bij het reduceren van stress. 

Ocimum tenuiflorum // Heilige basilicum 

Niet te verwarren met de basilicum die wordt gebruikt in de keuken, dit plantje is een heilig kruid uit de Hindoestaanse cultuur. Deze huisplant produceert wel twintig uur per dag zuurstof! In combinatie met  met het milde aroma van de plant, helpt deze zuurstofproductie bij het kalmeren van de zenuwen en het verminderen van angst gevoelens. 

Rhipsalis baccifera // Koraalcactus 

In tegenstelling tot de meeste cactussen heeft de koraalcactus geen stekels maar lange groene sprieten. Wanneer je de plant ophangt, groeien de sprieten vol en lang over de zijkant van de pot heen. De cactus houdt van een hoge luchtvochtigheid en is dus perfect voor in de badkamer. Op deze locatie zorgen de geproduceerde zuurstof en microben in de potgrond van de cactus voor een extra ontspannend douche of bad. 

Stimuleren van ‘brain power’ en focus
Het langdurig staren naar een scherm is enorm vermoeiend en moeilijk om lang vol te houden. Dit soort werk noem je gerichte aandacht. Om gericht aandacht te blijven leveren moet je het afwisselen met ongerichte aandacht: bijvoorbeeld het onbewust bestuderen van een bloemblaadje of patroon. Dit soort ongerichte aandacht is moeiteloos en helpt bij het focussen.

Lithops //  Levende steentjes  

De naam zegt het al, deze bijzondere vetplantjes lijken op kleine steentjes. Er bestaan veel verschillende soorten en ze vormen een gedetailleerd kunstwerkje wanneer ze leuk zijn gerangschikt in de pot. Verstopt tussen de grond en steentjes zijn deze plantjes de perfecte afleiding om later op de dag je focus te herpakken. 

Rhapis excelsa // Bamboepalm 

De prachtige groene en volle bamboepalm kan groeien tot een indrukwekkende twee meter hoog. Het waaierpatroon van de bladeren is hypnotiserend en helpt om geconcentreerd te blijven tijdens het leren voor toetsen. Als bonus is deze plant een ster in het filteren van gifstoffen uit de lucht.

Met een paar groene vingers, een schoffeltje en deze tips geniet en profiteer jij optimaal van de plantjes in jouw kamer!


Vind je het leuk om meer te weten te komen over planten en hoe belangrijk ze kunnen zijn voor ons en onze gezondheid? Neem een kijkje bij de volgende opleidingen:

Bloem, groen en styling (MBO)
Wil jij graag de mooiste boeketten samenstellen of je verdiepen in het maken van plantenarrangementen? Heb je een oog voor kwaliteit en durf je de verantwoordelijkheid voor de inkoop op je te nemen? Dan is de opleiding Bloem, groen en styling misschien iets voor jou!

Tuinbouw en akkerbouw (HBO)
Ligt jouw passie bij de teelt van tuinbouw- en akkerbouwgewassen? Wil jij alles leren over hoe je de teelt kunt optimaliseren, om een hogere opbrengst en betere kwaliteit te behalen? De opleiding Tuinbouw en akkerbouw is jouw springplank naar deze dynamische, innovatieve en internationale sector!

Plantenwetenschappen (WO)
In deze turbulente tijden staat één ding vast: een mens kan veel missen, maar planten zijn essentieel als bron van zuurstof, voedsel en een aangename leefomgeving. De opleiding Plantenwetenschappen is de enige universitaire Life Sciences bachelor in Nederland waar plantkunde in combinatie met gezondheid, techniek en onderzoek centraal staat.

Deel

Andere interessante artikelen

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Een trein zonder wielen? Het is misschien lastig je daar iets bij voor te stellen, maar in onder andere China en Japan bestaan ze al.

De zomervakantie zit er bijna op. Deze apps en tips maken je leven op school leuker en makkelijker!