De strijd tussen benzine en elektrische auto’s

Deel

Een belangrijk onderwerp van deze tijd is duurzaamheid en klimaatverandering. We weten dat benzineauto’s een van de grootste vervuilers van het milieu zijn. Daarom wordt er tegenwoordig veel overgestapt naar elektrische auto’s. Deze auto’s verbranden geen benzine en zouden dus veel duurzamer moeten zijn. Maar is dit ook het geval?

Productie
Het antwoord ligt ergens in het midden van ja en nee. Het is namelijk veel minder duurzaam om een elektrische auto te bouwen ten opzichte van een benzineauto. Dit komt voornamelijk door de metalen zoals nikkel en kobalt die nodig zijn voor de batterij van de auto. 

Als we de uitstoot, ofwel de hoeveelheid CO2 die in de lucht komt, vergelijken van een net gebouwde benzineauto en een elektrische auto zien we dat de elektrische auto 64% meer uitstoot heeft. 

Het is belangrijk te beseffen dat beide auto’s hun eigen brandstof hebben. De benzineauto rijdt op benzine die van ruwe olie komt. We weten allemaal dat dit slecht is voor het milieu. De elektrische auto rijdt op stroom. Deze stroom moet echter wel ergens vandaan komen. Toch is het opwekken van stroom tegenwoordig heel erg schoon en wordt steeds schoner.

Wanneer wordt het duurzaam?
Beide auto’s hebben bijvoorbeeld 8.000 km gereden. Als we de uitstoot vergelijken zien we dat de elektrische auto nu nog maar 39% meer uitstoot heeft. Dit komt omdat de benzineauto ondertussen heel vaak heeft moeten tanken, en ook nog een keer zijn olie heeft ververst. De elektrische auto heeft alleen moeten opladen.

Wanneer is de elektrische auto dan duurzamer? Dit is bij ongeveer 32.000 km. Bij deze rijafstand is de totale uitstoot van beide auto’s evenveel. Ofwel vanaf deze afstand wordt de elektrische auto duurzamer. Ook is het goed om te realiseren  dat de kosten van het onderhoud en benzine ook veel duurder zijn dan bij de elektrische auto.

Totale uitstoot
Als we nu eens een grote stap vooruit zetten naar 300.000 km. Dit is de gemiddelde levensduur van een auto voordat hij kapot gaat. Hoe zit het nu met de uitstoot? De benzineauto is nu 114% schadelijker voor het milieu dan de elektrische auto. Dit betekent dat zelfs twee elektrische auto’s niet zoveel uitstoten als één gemiddelde benzineauto! 

We kunnen dus de conclusie trekken dat als er alleen gekeken wordt naar de uitstoot tijdens het rijden en maken dat de elektrische auto’s veel duurzamer zijn. Helaas zijn elektrische nog erg nieuw en dus meestal ook best prijzig. Ook wordt er nog niet genoeg stroom opgewekt om alle auto’s in de wereld elektrisch te maken. Elektrische auto’s zijn dus zeker de moeite waard maar er moet nog veel onderzoek gedaan worden hoe dit het beste aangepakt kan worden.


Wil je mee helpen met het verbeteren van het klimaat of ben je geïnteresseerd in elektrische auto’s? Kijk dan eens bij een van de onderstaande studies. Misschien is het wat voor jou!

MBO opleidingen

Assemblagetechnicus
Je bent een belangrijke schakel in het maken van voertuigen, je zet namelijk de onderdelen in elkaar! Samen met een team van mensen zorg jij met handgereedschap, elektrisch en pneumatisch gereedschap dat al die onderdelen op de juiste manier aan elkaar komen te zitten.

Technicus Engineering
Heb jij een idee hoe automatisering in fabrieken, verlichting en ventilatie in tunnels en systemen voor treinen en trams eigenlijk werken? Of wil je meewerken aan nieuwe ontwikkelingen zoals windmolens en zonnepanelen? Dan is dit jouw opleiding wel!

Technicus Elektrotechniek
Als technicus elektrotechniek kun je werken aan de wat complexere elektriciteitsknooppunten. Denk aan de elektriciteitsvoorziening van hele woonwijken of industriegebieden. Maar je kunt het ook kleiner houden, gewoon bij mensen thuis bijvoorbeeld.

HBO opleidingen

Milieukunde
Bij deze studie zoek je in een onderzoeksteam naar oplossingen voor klimaatproblemen. Je leert rekening te houden met andere culturen en de financiële barrières die komen kijken bij de oplossingen voor de CO2 uitstoot.

Automotive
Onze toekomstige mobiliteit vraagt om oplossingen die revolutionair anders zijn. Denk alleen al aan de eindigheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van schadelijke stoffen. In die toekomst leren we creatiever omgaan met grondstoffen, leren we anders kijken naar de veiligheid van elke weggebruiker en bedenken we oplossingen die de files terugdringen.

Elektrotechniek
Wil je de wereld gezonder, duurzamer, sneller of zinvoller maken? En vind je het leuk om met energie, elektronica of programmeren bezig te zijn? Dan is de opleiding Elektrotechniek zeker iets voor jou.

WO Opleidingen

Electrical Engineering
Tijdens de opleiding leer je over alle aspecten van Electrical Engineering, zoals elektronische schakelingen, telecommunicatie en energievoorziening.

Aarde, Economie en Duurzamheid
Tijdens de bachelor Aarde, Economie en Duurzaamheid bedenk je duurzame oplossingen voor ontwikkelingen als klimaatverandering, natuurrampen en veranderingen in behoefte aan energie, delfstoffen en zoet water.

Environmental Sciences
Tijdens deze studie leer je milieuvraagstukken zoals vervuiling, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering te onderzoeken vanuit een natuurwetenschappelijk en sociaalwetenschappelijk perspectief en hoe je duurzame oplossingen kunt identificeren of ontwerpen.

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Bijna elke kankerpatient wordt behandeld met chemo, een nare kuur waar je heel ziek van wordt. Onderzoekers vonden een alternatief met bijna geen bijwerkingen.

Het noorderlicht, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Felle kleuren die in de lucht lijken te dansen. Maar wat is het noorderlicht nou eigenlijk?