De gevolgen van klimaatverandering: ijskoude branden

Deel

Bevroren landschappen en ijskoud. Dat is waarschijnlijk bij veel mensen de eerste gedachte over Siberië. Maar niets is minder waar. In Siberië komen namelijk ook natuurbranden voor. De afgelopen zomers zijn ze alleen veel groter en intenser.

Bij deze bosbranden komen veel broeikasgassen in de atmosfeer terecht. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor opwarming van de aarde. Bij de branden in Siberië komt extra CO2 en methaan vrij. Klimaatverandering is al een groot probleem en onderzoekers gaan achterhalen of de aarde hierdoor nog sneller opwarmt.

Tijdens het bosbranden seizoen in Siberië van 2021 is al bijna evenveel CO2 vrijgekomen als Duitsland in een jaar uitstoot!  Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar. Ook is de warmteafgifte vele malen hoger. Siberië is duidelijk meer dan een land met alleen maar ijs. 

Tijdens deze branden komt er dus CO2 en methaan vrij. Dit gebeurt op verschillende manieren, waarvan er hieronder twee worden uitgelegd:

De eerste manier heeft te maken met de koolstofkringloop. De koolstofkringloop zorgt ervoor dat koolstof in verschillende vormen over de aarde gaat. Een koolstofbron brengt CO2 in de atmosfeer en een koolstofput slaat koolstof op. Als de bron en de put in balans zijn dan blijft de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer ongeveer gelijk. 

Een bos kan gezien worden als de koolstofput. Een boom neemt CO2 op tijdens het groeien en slaat dit op. Maar bij een bosbrand komt deze CO2 weer vrij in de atmosfeer. 

De tweede manier waarop bosbranden in Siberië het broeikaseffect kunnen versterken heeft te maken met permafrost. Permafrost is een bevroren grond waarin veel oude plantenresten zijn opgeslagen. Deze laag ontdooit in de zomer en bevriest weer in de winter.

Maar hogere temperaturen en wegbranden van de laag zorgt ervoor dat de permafrost extra gaat dooien. De oude plantenresten in deze laag gaan hierdoor rotten. Tijdens het rotten komt het broeikasgas methaan vrij en dat is een sterker broeikasgas dan CO2. 

Het effect van deze bosbranden op klimaatverandering wordt onderzocht. Uit een rapport van IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change opgericht door de Verenigde Naties, blijkt dat er gemiddeld meer neerslag in Siberië zal vallen. Dit lijkt misschien gunstig maar er worden ook meer hittegolven en kans op bliksem verwacht. Hierdoor gaan bosbranden waarschijnlijk vaker voorkomen. 

Sneeuw en ijskoude temperaturen klinken misschien niet heel fijn, maar vele dieren hebben daar hun habitat. Deze bosbranden zijn een groot gevaar voor de natuur en de dieren die er leven. 

Bijvoorbeeld de bruine beren, wolven, lynxen en muskusherten komen in gevaar. Tijdens branden kunnen ze verstikken door de rook en verbranden. Maar ook hun leefomgeving wordt verwoest en ze kunnen geen eten meer vinden. 

Het is daarom heel belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Het IPCC doet dit door kennis over het klimaat, klimaatverandering en de gevolgen hiervan te delen. Zelf kun je ook stappen nemen die bijdragen aan een beter klimaat. Vaker de fiets pakken of met het openbaar vervoer reizen en afval scheiden zijn al een paar voorbeelden. Wil je extra ideeën? Neem dan een kijkje op Samen Sneller Duurzaam - Laat je verrassen door onze duurzame tips!


Voel jij je geroepen om bij te dragen aan een beter klimaat of wil jij onderzoek doen naar klimaatveranderingen en de gevolgen ervan? Misschien zijn de volgende studies dan iets voor jou!

MBO Opleidingen

Biologisch Medisch Analist
Als biologisch medisch analist onderzoek je materiaal afkomstig van levende organismen. Je analyseert biochemische processen, biomoleculen, cellen, en organismen en bepaalt of grondstoffen, en materialen voldoen aan de gestelde eisen.

Chemisch-Fysisch Analist
Ben jij nieuwsgierig aangelegd en zou jij willen weten wat er precies in gebruiksgoederen en voeding zit? Dan is chemisch-fysisch analist het juiste beroep voor jou.

HBO Opleidingen

Milieukunde
De wereldbevolking groeit, de biodiversiteit neemt af, het klimaat verandert en grondstoffen raken op. Wil jij positief bijdragen aan de wereld? Ga dan op zoek naar kansen voor het milieu.

Bos- en Natuurbeheer
Als je in het bos loopt, word je omringd door allerlei waardevolle planten en dieren. Wil jij helpen de natuur te beschermen en ook goed te benutten? Bij de opleiding Bos- en Natuurbeheer leer je hoe je dat doet op een manier waarbij mens, natuur en economie in evenwicht zijn.

WO Opleidingen

Aardwetenschappen
Vind je processen zoals vulkanisme, klimaatverandering, aardbevingen en overstromingen boeiend? Wil jij weten hoe lang er nog schoon drinkwater is? Hoe het zit met de bodem onder onze voeten? Bij Aardwetenschappen leer je van alles over de Aarde.

Biologie 
Wat betekent klimaatverandering voor de planten en dieren in onze omgeving? Wat is het effect van de plasticsoep op de biodiversiteit in de oceanen? Kunnen we biotechnologie veilig inzetten voor duurzame voedselproductie? Biologie bestudeert het leven op aarde op alle niveaus, van molecuul tot ecosysteem, en de samenhang daartussen. 

Deel

Andere interessante artikelen

Joeri, David en Anna delen hun ervaring over de hbo-opleiding Process and Food Technology en hun banen bij Janssen Biologics

Wat nou als we alle data van de hele wereld op konden slaan op een harde schijf ter grote van een fietsband? Hans Elemans en zijn onderzoeksteam zijn hard aan het werk dit werkelijkheid te maken.

Wij vroegen Universitair student Emma van den Bergh hoe ze haar studententijd heeft doorlopen en welk pad ze heeft gevolgd.